QUÈ ÉS I QUINS SÓN ELS OBJECTIUS DE LA POSTUROLOGIA?

La Posturologia és una disciplina que estudia el Sistema Tònic Postural (STP), les seves alteracions, adaptacions i formes de tractament del sistema, des dels principals captors d’informació, ulls, boca i peus.
La desregulació d’un o varis dels captors del STP, són els causants de l’adaptació corporal per mantenir la visió en horitzontal, creant adaptacions en cadena, les diferents alteracions corporals i les conseqüents desalineacions, translacions, oscil·lacions i desequilibris en les cadenes musculars que ens causen una major despesa energètica i les conseqüents patologies associades a l’adaptació de cada individu.
L’important avanç de la metodologia científica i de la tecnologia aplicada en l’àmbit de la posturologia, ens ofereix uns coneixements necessaris per millorar els tractaments i resultats en els nostres pacients. L’objectiu principal és reequilibrar i reprogramar patrons de posició, oscil·lació i translació, que són causants de les alteracions del nostre cos. Aquestes modificacions les adquirim des de la infància, i amb el pas del temps, l’adaptació corporal i la falta de tractament, produeixen alteracions i en la majoria de les ocasions són condicionants de dolors, deformacions i desequilibris del STP.
Davant qualsevol dolor o disfunció soferts pel cos, aquest s’adapta a ells per poder seguir alçat i en moviment. Aquesta adaptació es fa d’una manera totalment inconscient i amb l’ajuda del sistema nerviós central (SNC), gràcies a la informació que aquest recull a través dels diferents captors: ull, peu, oïda, boca, pell i raquis.
Amb les teràpies i tractaments posturals adequats podem tractar a pacients que pateixen patologies del sistema musculoesquelètic, dolors musculars crònics aguts, lesions musculars per la rotació o translació del cos, tensions musculars, patologies recidives, basculacions, desequilibris, adaptacions, compensacions corporals i dificultats en la recuperació de lesions. No obstant això, també s’han obtinguts resultats en tractaments multidisciplinaris amb pacient que pateixen vertígens, dèficit d’atenció, Hemiplegies i d’altres patologies associades al SNC.
A FisioActive tots els nostres tractaments són multidisciplinaris, amb osteòpates i fisioterapeutes. Obtenint el millor resultat terapèutic, tant per millorar el rendiment esportiu, creixement en nens/as i simptomatologies associades que podem patir durant el nostre dia a dia.
David Avilés
Podòleg i Posturòleg de FisioActive
12507136_10208353047014236_2664835648117455058_n 12573231_10208353046894233_3115743185818825352_n

POSTUROLOGIA INFANTIL I JUVENIL

Que és la posturologia?

La posturologia s’encarrega d’estudiar l’equilibri de la persona, la posició del cos dintre de l’espai; no ho fa només observant l’aparell locomotor, sinó que també té en compte els estímuls recollits per la vista, la boca i els peus. L’exploració posturològica busca quina és la porta d’entrada del problema per poder actuar sobre aquesta. Una serie de proves i tests ens indicaran quina ha sigut la causa que ha desencadenat el problema.

En cas que trobem un ull que no treballa bé, la musculatura del cap i del coll s’adaptaran
inconscientment a aquesta situació, repercutint a través de les cadenes musculars a la resta del
cos. De la mateixa manera ens podem trobar una mandíbula anterioritzada o posterioritzada
que ens provoqui una modificació en la columna cervical.
En edat adulta, aquestes situacions poden provocar diferents tipus d’àlgies; en canvi en nens, no
és habitual que presentin mal d’esquena, però és durant aquest període quan s’ha de vigilar
més, donat que durant el creixement és quan es poden estructurar deformitats de la columna vertebral com ara l’escoliosi o la cifosi. A més durant aquest període, el cos respon millor al tractament, gràcies a que el cervell es comporta com una esponja i absorbeix millor tota la informació que li podem donar.
Aixi doncs, observarem el cos dintre de la globalitat i tractarem de la mateixa manera, tenint en compte tots els factors.

Què més pot tractar un posturòleg?
La posturologia també estudia la bioquímica de l’organisme, qualsevol alteració com podria ser la intolerància alimentària, tòxics, etc.
Poden crear contractures musculars que modificaran la postura del cos.
Altres problemes com la dislèxia, la hiperactivitat, lesions esportives de repetició, cefalees, migranyes, o bé el vertigen també poden ser tractats per un posturòleg.
Quin és el tractament que podem oferir?
Per treballar la re-programació postural, ho farem des d’una perspectiva global, depenent del captor postural que es trobi afectat.
Ho farem a través de diferents tractaments com l’osteopatia, teràpia craniosacra, teràpia de moviments rítmics, estiraments de les cadenes musculars,…
La podoposturologia ens donarà la oportunitat de mantenir els efectes durant el temps amb l’ajuda de les plantilles posturals.
Així doncs, farem una exploració completa i exhaustiva de la postura, amb un punt de vista globalitzat i un abordatge multidisciplinar en el tractament; vetllant sempre per la salut del pacient i fent-lo partícip del seu procés de reeducació postural. El pacient entendrà en tot moment el “per qué” del seu tractament posant la primera pedra cap a la normalització i allunyant-se cada cop més de la cronificació.
Quins són els efectes de les plantilles posturals?
Aquestes plantilles porten uns elements personalitzats que estimularan la correcta posició i funcionament del cos, donant la informació necessària per que el sistema nerviós reconegui la nova postura. Aquestes, ens mantindran els efectes que aconseguim amb les teràpies realitzades anteriorment a la consulta i també ens actuaran en cas que la causa del problema estigui identificada en el captor podal.


Reflejos primitivos y terapia de movimientos ritmicos

¿Qué son los reflejos primitivos?

 Al principio el bebé vive en un medio acuoso dentro del útero materno donde se desarrolla y después debe de comenzar a vivir por si mismo. Para sobrevivir viene dotado de unos movimientos automáticos dirigidos desde el tronco encefálico que son los reflejos primitivos.

 Estos movimientos automáticos le permiten al bebé ayudar a descender por el canal del parto, o succionar por ejemplo.

 No obstante estos reflejos deberían tener una vida limitada y dar paso a los reflejos posturales controlados desde partes superiores del cerebro. Lo que permite un desarrollo neurológico.

 Si estos reflejos permanecen activos habrá una debilidad o inmadurez cerebral, y afectaran no sólo a sus  habilidades motoras gruesas o finas  sino también a la percepción sensorial y cognitiva.

 La integración de un reflejo supone la adquisición de una nueva habilidad, a veces  lo que ocurre es que no conseguimos que ciertos procesos se hagan de una forma automática  y se hacen a través de un esfuerzo contínuo y consciente lo que lleva a un agotamiento prematuro.

 El detectar si un reflejo no está integrado nos puede dar pistas sobre la causa del problema del niño, pero si hay varios reflejos posiblemente estaríamos ante un retraso en el desarrollo neurológico y lo que podemos hacer es crear un programa de ejercicios personalizado para conseguir integrar estos reflejos no inhibidos.

 Los bebés humanos hacen una serie de movimientos estereotipados durante su primer año de vida  que les permite su desarrollo. El Instituto de Neurología de Estados Unidos y de Suecia  mantienen que los patrones de movimiento especifico ejecutados durante los primeros meses de vida contienen en si mismo un efecto inhibidor natural de los reflejos primitivos. Si estos movimientos no se han hecho, o no se han hecho lo suficiente los reflejos permanecerán activos. Pero podemos darle una segunda oportunidad al cerebro  a través de la práctica de un programa de ejercicios personalizados. Cuando integramos los reflejos  podemos observar resultados a nivel motor, académico, coordinación mano-ojo e incluso emocional.

SÍNTOMAS QUE PUEDEN DAR LOS REFLEJOS CUANDO NO ESTAN INTEGRADOS.

 Ø Dislexia y dificultades de aprendizaje

Ø    Malas posturas

Ø    Pobre coordinación mano-ojo

Ø    Poco equilibrio

Ø    Pobre coordinación

Ø    Problemas de lateralidad y movimientos cruzados

Ø    Malas posturas a la hora de escribir

Ø    Enuresis, y problemas para controlar esfínteres

Ø    Problemas de atención y concentración,

Ø    Problemas para aprender a dar la voltereta, saltar a la pata coja o montar en bicicleta

Ø    Mareo por movimiento

Ø    Problemas de comportamiento, muy introvertido y tímido o agresivo

Ø    Palabras entrecortadas, lenguaje pobre y tardío.

Ø    Hipersensibilidad a la luz, al tacto, a los estímulos visuales o kinestésicos

Ø    Mala letra

Ø    Hiperactividad

Ø    Se distraen fácilmente

Ø    Impulsividad

Ø    Problemas de organización…

Via: http://www.reflejosprimitivos.es/3.html

 

Los ejercicios de la terapia de movimiento ritmico son sencillos pero muy eficaces.
Los podemos hacer de forma pasiva, es decir otra persona nos los hace. A veces, al principio y sobretodo cuando hay algun problema, es muy dificil realizar estos ejercicios solo y de una forma ritmica por eso debemos enseñar al cuerpo y dejarle que sienta y aprenda los movimientos.
También se pueden hacer de forma activa, es decir sin ayuda. Muchas veces esto es un objetivo a conseguir y se consigue!!!
Tan importante es hacerlos bien como de una forma ritmica. Si al principio no salen bien no pasa nada, hay que seguir trabajando. Si bien es cierto que en la medida que hagamos los ejercicios de una forma mas correcta, los resultados seran mejores.
Las partes del cerebro que mas que se estimulan cuando hacemos los ejercicios o cuando nos lo hacen son diferentes.

Via: http://reflejosprimitivos.blogspot.com.es/

 

Plantilles posturals

29/12/12 Plantilles posturals

Fa uns quants anys que porto plantilles ortopèdiques per a córrer, que em fan fer una posició més correcta al fer el pas, tot i que van molt bé, tinc la sensació que l’únic que fan és forçar  perquè ho faci bé, però en cap moment eduquen el meu cos, ni em fa canviar els hàbits de trepitjada, per això m’he decidit a fer-me una plantilles posturals a Fisio Active.

Les plantilles posturals es caracteritzen per produir petits estímuls de pressió a la planta del peu, en actuar de forma precisa sobre els baropressors dèrmics, que són seleccionats i predeterminats sobre zones somatotópiques sistematitzades concretament en la seva superfície. Amb la seva acció i gràcies a reflexos posturals condicionen canvis posicionals globals sobre l’eix vertical corporal i consecutivament sobre el pla transvers i horitzontal, millorant l’estat tònic muscular general.
Avui, tot just, he fet l’estudi per a la seva confecció, ara s’han d’elaborar, després d’uns quants mesos d’us i espero que molts quilòmetres, us explicaré com em van.

04/09/12 No puc parar. Fisio Active, col·laborador

Fisio Active, col·laborador des de fa  mesos, estarà ben present en aquest repte de fer 10 km corrent o caminant al dia durant 100 dies.
Serà la part invisible dels 10 km diaris, la part que no sortirà en el track, però que ajuda a moure les cames, la part que no puc portar posada a sobre el cos, com la roba, però que si estarà en la musculatura que farà que em mogui.
Si fins ara, ja costava adaptar agendes i fer les sessions de reeducació postural y demés, ara tenim un plus de dificultat afegit, però gràcies a la seva bona predisposició, serà un escull que podrem superar sense complicacions.
A més de les sessions habituals, seran l’equip de guàrdia, en cas de contratemps físics, tot i que espero que no en sorgeixin, durant els 100 dies, mai es poden descartar, tot un luxe poder comptar, amb un equip tant professional com el de Fisio Active.